^بالا

بازدیدکنندگان

امروز19
دیروز37
این هفته333
این ماه661
مجموع81569

آی پی بازدیدکنندگان : 3.95.63.218
Unknown ? Unknown Sun 21 Apr 2019 16:04

ورود به سایت

راهنمای والدین جهت حذف شپش سر و تخمهای آن

1. بررسی زیر نور مناسب مانند نشستن کنار پنجره و استفاده از نور آفتاب، یا بررسی موی سر بیرون از محوطه خانه و یا استفاده از یک لامپ قوی
2. استفاده از یک برس یا شانه تمیز جهت از بین بردن کلافها و پیچشهای مو
3. تقسیم موها به بخشهای کوچکتر
4. استفاده از شانه دندانه ریز برای تشخیص حضور شپش و تخمهای آن در مو
5. استفاده از شانه از ریشه مو و پوست سر به طرف انتهای مو. شما یمی‌توانید بعد از هربار شانه کردن موها به این طریق شانه را در یک ظرف آب فرو کنید یا از یک حوله کاغذی استفاده نمایید برای حذف هرگونه شپش، تخم آن یا بقایای آنها در بین دندانه‌های شانه.
6. قسمتهای مختلف مو را بخش به بخش برای یافتن تخمهای شپش و شپش زنده جستجو کنید تخمها همیشه بیضی شکل و معمولاً خاکستری رنگ هستند و اغلب نزدیک پوست سر گذاشته می‌شوند ولی با اینحال احتمالاً در هر جای ساقه مو یافت شوند.
7. شانه دندانه ریزی را تمیز کنید و به بخش دیگر مو بروید تا زمانیکه بررسی بطور کامل تمام شود.
8. حتی در بهترین شرایط امکان بقای تخم یا شپش وجود دارد بنابراین بطور مداوم و روزانه کار بررسی را ادامه دهید دیدن چند تخم به معنی آلودگی مجدد نیست و فقط از فورا آنها را حذف کنید.
9. تداوم، حوصله و سخت کوشی در بررسی و جدا کردن تخمها یا شپش از موها یک راه طولانی است در جهت کنترل آلودگی
10. اگر در کمتر از 5-3 روز تخمهای اضافه‌تر مشاهده شود این به معنی وجود شپش زنده در سر است جستجوی با دست (دارای دستکش) در این زمان توصیه می‌شود.

آنچه در مورد شپش سر باید بدانیم

1. شپش یک انگل خارجی است و قدمت آلودگی آن به دوران قبل از تاریخ بر می‌گردد و حتی ددر مومیایی‌های مصر باستان هم رشک‌های مرده دیده شده است شپش مختص جامعه خاصی نبوده و تمام افراد جامعه را مخصوصاً در فصول سرد سال ممکن است درگیر کند این انگل گستردگی جهانی دارد، بطوریکه شیوع این بیماری در بعضی از کشورهای جهان سوم بین 50 تا 100 درصد موارد ذکر شده است و حتی در جوامع پیشرفته از جمله ایالات متحده هر ساله حدود 6 الی 12 میلیون نفر به این بیماری مبتلا می‌شوند. بطوریکه از نظر شیوع، سرماخوردگی دارای رتبه اول و شپش سر رتبه دوم بین دانش‌آموزان مقطع ابتدایی بوده است.
2. شپش حشره کوچکی به رنگ سفید مایل به خاکستری است که دارای دهانی مخصوص مکیدن خون، دو شاخک و سه جفت پای کوتاه است که طوری طراحی شده‌اند که قادر به چنگ زدن به مو باشد ولی توانایی پریدن ندارد. شکستن هر پا(با شانه زدن) باعث مرگ شپش خواهد شد.
3. تخم شپش «رشک» نام دارد و بیضی شکل و سفید رنگ و به اندازه ته سنجاق است و به مو و درز لباس‌ها می‌چسبد.
4. شپش در مو و لباس زندگی می‌کند و فقط به خاطر تغذیه روی سطح بدن می‌آید و خودش را به پوست بدن می‌چسباند و پوست را سوراخ کرده و بزاق خود را در زیر پوست تزریق نموده و با مکیدن خون، مواد زائدی را نیز از خود دفع می‌کند. همین تلقیح مواد زائد و بزاق به زیر پوست منجر به ایجاد برآمدگی قرمز رنگ و ایجاد خارش می‌گردد.
5.اغلب آنچه که در بیمار مشخص است تخم شپش (Nit) می‌باشد که به شکل بیضی شفاف تا سفید رنگ و حدود 5/0 میلی‌متر به ریشه مو بطور مایل و در یک سمت مو می‌چسبد و به راحتی کنده نمی‌شود.
6. انتقال از یک فرد به فرد دیگر می‌تواند از طریق تماس مستقیم یا استفاده از وسائل شخصی دیگران مثل شانه، کلاه، شال، حوله و روسری صورت گیرد. انتقال در افراد خانواده به سرعت و سهولت رخ می‌دهد. ابتلا قبلی به شپش ایمنی ایجاد نمی‌کند. بنابراین یک فرد ممکن است بیش از یکبار مبتلا گردد.
7. آنچه مهم است آن است که رشک را از شوره سر و سایر حالات مشابه افتراق دهیم، شوره سر در واقع پوست مرده است که به راحتی از مو جدا می‌شود. گاهی اوقات بقایای اسپری‌های مو هم ممکن است با رشک اشتباه شوند، اما توجه به چند نکته ما در تشخیص رشک کمک می‌کند. رشک‌ها همیشه یک شکل و تخم مرغی شکل بوده به مو در نزدیکی پوست سر چسبیده‌اند و عمدتاً در گیجگاه‌ها، بالای گوش‌ها دیده میشوند و بای جدا کردن آن‌ها از مو استفاده از ناخن‌ها ضروری بوده، به راحتی جدا نمی‌شوند.
8. مهم‌ترین نکته در مهار شپش دانش‌آموزان هم بازدید روزانه موی سر و در صورت لزوم بازدید لباس و بدن آنها توسط معلمان و مربیان مدارس و ارجاع سریع موارد آلوده به واحدهای بهداشتی درمانی برای درمان فرد آلوده به همراه خانواده و اطرافیان وی است.

انگل ژیار دیا و اثر آن بر رشد کودکان(قسمت چهارم)

 
برای پیشگیری از ابتلا به این انگل باید نکات زیر را رعایت کرد:
- حتما از آب آشامیدنی مطمئن و سالم استفاده کنند و در پارک ها به علائم هشدار آب توجه کرده و در خارج از شهر از آب چشمه ها و رودخانه برای نوشیدن و یا شست و شوی ظروف و یا میوه استفاده نکنید.
 
-میوه و سبزی خام را با دقت شسته و ضد عفونی کنید.
 
- قبل از انجام آشپزی دستتان را تمیز بشویید.
 
-بعد از رفتن به دستشویی حتما دستتان را با آب و صابون بشویید و مراقب باشید بچه ها هم حتما این کار را انجام دهند.
 
-چنان چه علائمی که در بالا گفته شد در خود یا یکی از اعضا خانواده مشاهده شد نسبت به مراجعه به پزشک و انجام تست آزمایشگاهی اقدام تا در صورت ابتلا به این بیماری انگلی به درمان آن بپردازید.

انگل ژیار دیا و اثر آن بر رشد کودکان(قسمت سوم)

راه های انتقال

عفونت انگلی ژیار دیا از طریق تماس مدفوعی-دهانی می باشد. هنگامی که کیست های این انگل همراه مدفوع و از راه دهان، به طور مستقیم یعنی فرد به فرد یا غیر مستقیم به وسیله ی آب آشامیدنی و مواد غذایی وارد دستگاه گوارش انسان می گردد انتقال انجام می شود.

انتقال مستقیم بیشتر در مهدکودک ها، پرورشگاه ها، مدرسه ها و تمام اماکنی که افراد به گونه ای فشرده با هم زندگی می کنند مشاهده می شود. مواد غدایی امکان دارد از را ه های گوناگون از جمله حاملان سالم - حشره ها مانند مگس، سوسک خانگی آلوده شوند.

مگس و سوسک خانگی در انتقال ژیار دیا نقش ناقلان مکانیکی را اجرا می کنند.سن ازجمله عواملی است که در ابتلا به ژیاردیا موثر می باشد.

آلودگی در کودکان زیر یک سال پایین است.اما در گروه سنی 11-5 ساله که به طور معمول کودکان به مدرسه می روند به بیشترین حد خود می رسد. در مناطق بومی

کودکان بیشتر آلوده می شوند و علائم مربوطه را بروز می دهند.

در نتیجه ی برخورد ها و آلودگی های مکرر در دراز مدت مقاومت تدریجی ایجاد می شود، به همین علت با افزایش سن ، بروز علائم بیماری کاهش می یابد.

بزرگسالان که بیشتر بدون علامت هستند نقش حاملان سالم را بازی می کنند. بخصوص کسانی که دست اندر کار تامین مواد غذایی مردم هستند در انتشار عامل بیماری نقش موثری دارند.

افرادی که مبتلا به این انگل هستند آن را در مدفوع خود دفع می کنند که در صورت عدم دفع بهداشتی مدفوع می تواند باعث آلودگی آب ها، ستخر ها و منابع طبیعی مثل چشمه ها و ... شوند.

علاوه بر آب تمام غذاهای خامی که به نحوی با آب آلوده تماس داشته باشند، از جمله میوه ها و سبزی ها می توانند باعث آلودگی سایر افراد شوند و یا متصدیان مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی اگر به این بیماری مبتلا باشند ممکن است در روز ده هانفر را آلوده کنند و لذا یکی از دلایل تاکید ماموران بهداشت بر انجام تست های تندرستی و لزوم داشتن کارت گواهی تندرستی به علت احتمال انتقال بازی های انگلی و عفونی و ازجمله ژیار دیا می باشد. 

افراد درمعرض خطر:

1- افرادی که در مواجهه با بیمار مبتلا به آن هستند.

2- مصرف کنندگان آب آلوده و غیر تصفیه شده.

3- مهد کودک ها، مراکز نگهداری عقب مانده های ذهنی.

4- مسافران مناطقی که از نظر بهداشت عمومی در سطح پایینی هستند.

کیست های این انگل گرمارا نمی توانند تحمل کنند اما در آب تازه و سرد برای ماه ها زنده می مانند. ژیار دیا در برابر کلر که در استخر ها اضافه می کنند مقاوم است ولی با جوشاندن از بین می رود.

ژیار دیازیس در کشور های توسعه یافته و در حال توسعه شایع است. خوردن 10 کیست ژیاردیا برای ایجاد عفونت کفایت می کند. از آن جا که کست ها در هنگام دفع یا مدتی پس از آن می توانند عفونت ایجاد کنند. در مواردی که بهداشت دفعی پایین است انتقال فرد به فرد روی می دهد.اگر غذا پس از آماده شدن یا پخته شدن با کیست های ژیار دیا آلوده شود بیماری می تواند از راه غذا هم منتقل شود.انتقال از راه آب سبب عفونت اپیدمیک مثلا در مسافران می شود.

 
ادامه دارد...

 

 

Copyright © 2013. AJUS.IR All Rights Reserved.