1. حتماً وعده صبحانه را مصرف کنند زیرا عدم مصرف صبحانه اثرات منفی بر یادگیری آنان خواهد داشت به خصوص آنکه کارایی آنان در انجام تکالیف ریاضی کاهش پیدا میکند.
2. حتیالمقدور شبها شام را زودتر میل کنند و در ساعت معینی به رختخواب بروند تا صبحهازودتر از خواب بلند شوند و وقت کافی برای مصرف صبحانه را داشته باشند.
3. در وعده صبحانه استفاده از غذاهایی از قبیل ناان و پنیر و گردو، نان و کره و مربا، نان و تخممرغ همراه با یک لیوان شیر و ... توصیه میشود.
4. حتماً میان وعده فراموش نشود البته میان وعدههایی مثل میوههای تازه و خشکباری مانند کشمش، خرما، انجیر، پسته، بادام، گردو، توت خشک، نان و پنیر و گردو، نان و تخم مرغ، سیر و کیک، شیر و کلوچه، سانویج مرغ و عدسی و ... توصیه میشود.
5. سعی کنند مصرف شکلات، شیرینی، نوشابههای گازدار، ساندویچ سوسیس و کالباس، چیپس، پفک، لواشک، آلوچه، یخمک، پاستیل و ... را محدود کنند زیرا استفاده بیرویه از این مواد علاوه بر اینکه باعث مستعد شدن کودک ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی، دیابت، چاقی و ... میشود به دلیل آنکه سیری کاذب و کم اشتهایی به دنبال دارد جایگزین یک وعده اصلی غذا شده و در نتیجه دانشآموز دچار کمبودهای تغذیهای و افت یادگیری خو.اهد شد.
6. سعی کنند از هلههوله هایی مثل کیک و بیسکوییت و شکلات کمتر استفاده کنند زیرا باقی ماندن این مواد روی دندانها باعث پوسیدگی آنها میشود لذا پس از مصرف چنین موادی حتماً دندانها را خوب بشویند و یا لااقل کمی آب بنوشند.
7. از خرید مواد غذایی که توسط دوره گردها به فروش میرسد جداً خودداری نمایند زیرا موادی که اغلب به وسیله این افراد عرضه و توزیع میشوند بسیار آلوده است و اصول بهداشتی در تهیه آن رعایت نشده و گرد و غبار و دود محیط هم اغلب با این مواد غذایی آمیخته میشود که برای سلامت مضر است.
8. هیچگاه از افراد غریبه مواد غذایی قبول نکنند زیرا ممکن است آلوده و خطرناک باشند.
9. سعی کنند مواد غذایی را با هاندازه نیاز خود مصرف نمایند و از افراط و تفریط دوری کنند.
10. قبل از خوردن مواد غذایی حتماً دستهای خود را با آب و صابون بشویند.
11. در هنگام خرید مواد غذایی به تاریخ تولید و تاریخ اقضای آن توجه کنند.
مقادیر مصرفی مواد غذایی و نوشیدنی های حاوی شکر افزوده را در برنامه ی غذایی کودکان خود محدود کنید. چنانچه شما این نوع مواد غذایی را خریداری نکنید، کودکان شما نیز آنها را به طور معمول مصرف نخواهند کرد. شیرینی جات و نوشیدنی های حاوی شکر افزوده حاوی کالری بالا و مواد مغذی پایینی هستند. عمده ترین منابع غذایی حاوی شکر افزوده نوشابه ها، آبمیوه ها، کیک، کلوچه ها، بستنی، آبنبات و انواع دسر ها می باشند.
راهکارهایی جهت کاهش مصرف مواد غذایی با شکرافزوده
1- سرو آنها در مقادیر کم: حذف کلی و مطلق شیرینی جات و دسر ها ضروری نیست. به کودکان خود نشان دهید در صورتی که در هر بار مصرف مقدار کمی از آنها بخورند، می توانند به مدت طولاتی تری از آنها استفاده کنند. برای اینگونه مواد غذایی از کاسه ها و بشقاب های کوچک استفاده کنید.
2- دقت در مصرف نوشیدنی ها: نوشابه و سایر نوشیدنی های شیرین حاوی شکر زیاد و کالری بالایی هستند. زمانی که کودکان احساس تشنگی می کنند به آنها آب، آبمیوه طبیعی بدون شکر افزوده و یا شیر بدون چربی دهید.
3- از شکلات به عنوان تشویق استفاده نکنید: زمانی که به عنوان تشویقی برای یک رفتار خوب از ماده ی غذایی خاصی استفاده می کنید کودک یاد می گیرد که برخی مواد غذایی بهتر از سایرین می باشد. برای اینکه فرزندانتان احساس خاص بودن بکنند آنها را با کلمات محبت آمیز، در آغوش کشیدن و یا گزینه های غیر غذایی تشویق کنید.
4- از میوه ها به عنوان دسر های روزانه استفاده کنید: سیب تکه تکه شده، هلو و یا سالاد میوه برای کودکان تهیه کنید و یا اینکه به جای تنقلات پر کالری برای آنها آبمیوه ی طبیعی درست کنید.
5- خوردن مواد غذایی را به صورت سر گرمی در آورید: مواد غذایی قندی به نوعی برای کودکان به عنوان مواد غذایی شادی بخش و سرگرم کننده تبلیغ می شوند. مواد غذایی مقوی و با ارزش غذایی بالا را با کمک فرزندان خود تهیه کرده و با خلافیت یکدیگر مصرف این نوع مواد غذایی را برایشان خوش آیند کنید.
6- کودکان را به مصرف تنقلات و میان وعده های جدید تشویق کنید: میان وعده های خود را با غلات کامل، میوه های خشک و مغز ها و آجیل های بدون نمک مخلوط کنید. این نوع مواد غذایی را به عنوان تنقلات خریداری کرده و در اختیار کودکان قرار دهید و به آنها اجازه دهید خودشان تنقلات جدید را انتخاب کنند.
7- در صورتی که کودکان غذای اصلی خود را نخورند، به شیرینی جات "بیشتر" نیاز ندارند: همیشه به خاطر داشته باشید آبنیات، شکلات و کلوچه ها هرگز جایگزین غذای وعده های اصلی نمی تواند باشد.
گردآورنده:آیسا غفارزاد
نان و غلات: از غلات کامل و سبوس دار استفاده کنید. درصبحانه و میان وعده ها از این گروه غذایی بخورید: |
در زندگی خود تنوع ایجاد کنید. غلات انتخاب های خوش طعم و کم هزینه ای هستند. اکثریت مردم این گروه غذایی را دوست دارند. سعی کنید از انواع غلات سبوس دار استفاده کنید.
• غلات کامل همچون نان جو تست می تواند به عنوان یک میان وعده ی ترد باشد.
• ذرت بو داده از جمله غلات کامل و سالم است به شرطی که نمک و کره ی زیادی به آن افزوده نگردد.
در برچسب مواد غذایی:
• به برچسب مواد غذایی دقت کنید و در اولین مرحله مواد غذایی را انتخاب کنبد که مواد تشکیل دهنده آنها غلات کاملی همچون: برنج قهوه ای، گندم، آرد سبوس دار، جو دوسر، جو سبوس دار، چاودار کامل، گندم کامل و ذرت کامل باشند.
|
سبزیجات: با افزودن سبزیجات به وعده های ناهار، شام و میان وعده آنها را در برنامه ی غذایی جای دهید: |
زمانی که می خواهید برای وعده غذایی برنامه ریزی کنید در اولین مرحله به سبزیجات فکر کنید.
• حبوبات خشک مانند لوبیا سفید، لوبیا قرمز و عدس در صورتی که در شرایط خشک نگهداری شوند، مدت زمان طولانی قابل نگهداری می باشند.
• سبزی بخورید. آنها را تازه مصرف کنید و نگه ندارید! سعی کنید رفتن به فروشگاه های خوار و بار را به رستوران های فست فودی ترجیح دهید.
در برچسب مواد غذایی:
• به این مورد دقت کنید که آیا به محتوای آنها نمک و چربی افزوده شده است یا نه؟
|
میوه ها: با در نظر گرفتن میوه های تازه در وعده های غذایی آنها در برنامه ی غذایی بیفزایید: |
به یاد داشته باشید که میوه ها دسرهای طبیعی هستند.
• پتاسیم دریافتی خود را با مصرف میوه های تازه افزایش دهید.
• به جای شکر برای شیرین کردن غلات از میوه ها استفاده کنید.
• میوه های مربوط به هر فصل ارزان تر می باشند. چون تازه هستند طعم بهتری نیز دارند.
• میوه های خشک طولانی مدت قابل نگهداری بوده، به راحتی قابل حمل بوده و همچون آب نبات طعم شیرینی دارند.
• میوه های تازه ی با پوست، میوه های کنسرو شده در آبمیوه ی خودشان یا میوه های منجمد بدون شکر افزوده استفاده کنید.
در برچسب مواد غذایی:
• آیا میوه های کنسروی شکر افزوده دارند؟
• آیا آبمیوه ی موجود در آنها 100% آب خود میوه است؟
|
چربی ها: چربی هایی که محتوی چربی های اشباع کمتری هستند انتخاب کنید: |
روغن های گیاهی و مواد غذایی چرب مثل آجیل ها، محتوی ویتامین E می باشند، بنابراین از آنها بیشتر استفاده کنید.
• از روغن هایی استفاده کنید که به جای کره از روغن های مایع تشکیل شده اند.
در برچسب غذایی:
• از نظر چربی های اشباع و ترانس آنها را چک کنید. آنها را در رژیم غذایی خود به حداقل برسانید.
|
لبنیات و کلسیم: در هر وعده ی غذایی لبنیات و سایر منابع کلسیمی را بگنجانید: |
زمانی که بیرون هستید به جای سایر نوشیدنی ها شیر سفارش دهید.
• پنیر را فراموش نکنید. مقدار کمی پنیر می تواند طعم دهنده ی خوبی باشد.
• در صورتی که به شیر حساسیت دارید (مشکل عدم تحمل لاکتوز) از شیر های بدون لاکتوز استفاده کنید و یا در هر بار مقدار کمی شیر بنوشید.
• بستنی را در نوک هرم غذایی حفظ کنید و در مصرف آن زیاده روی نکنید.
• در صورتی که شیر نمی نوشید، مواد غذایی همچون ماهی ساردین، ماهی کنسرو شده سالمون، غذاها و نوشیدنی های غنی شده با کلسیم را در وعده ی غذایی صبحانه خود استفاده کنید.
در چسب مواد غذایی:
• محتوی کلسیمی آنها را چک کنید. لبنیات مصرفی روزانه شما بایستی 30% نیاز کلسیمی روزانه شما را تامین کنند.
• محصولات حاوی لبنیات کم چرب را انتخاب کنید.
|
گوشت و حبوبات: به هنگام انتخاب گوشت قرمز و مرغ نوع کم چرب آنها را انتخاب کنید: |
متنوع بخورید. ماهی، حبوبات، تخم مرغ و آجیل ها را بیشتر مصرف کنید.
• به علت گرانی و هزینه بالای گوشت ها، یاد بگیرید که به هنگام خرید و تهیه گوشت ها از نوع لخم(بدون چربی های اضافه) آنها استفاده کنید.
• کنسرو ماهی های تن و سالمون منابع خوبی از پروتئین و چربی های سالم محسوب می شوند.
در بر چسب غذایی:
• در برچسب های گوشت گاو بایستی نوع 90% گوشت لخم را بخوانید.
• گوشت قرمز و مرغ منایع چربی های اشباع می باشند. برچسب آنها را چک کنید.
|
ورزش و فعالیت: فعالیت هایی که برایتان خوشایند و سرگرم کننده است را انتخاب کنید. |
• مایعات بسیاری را قبل تمرین، در طول تمرین و بعد از تمرین بنوشید.
• با راه رفتن سریع به مدت 5 دقیقه، بدن خود را گرم کنید.
|
· به کودکان اجازه دهید در تهیه و آماده سازی غذاهای سالم به شما کمک کنند.
· به کودکان خواندن اجزای تشکیل دهنده مواد غذایی و کمک به خرید مواد غذایی را آموزش دهید.
· اقدامات پدر و مادر، نه کلمات، کلیدی برای تغذیه بهتر برای کودکان می باشد.